Έθιμο Ρόδου- Γιορτή Κλήδονα

Το έθιμο του Κλήδονα είναι ένα πανάρχαιο έθιμο και προέρχεται από την λέξη κλήδων που σημαίνει οιωνός, προφητεία.

Ο Κλήδονας γινότανε την παραμονή του Αϊ Γιαννιού. Μετά τη δύση του Ηλίου οι ελεύθερες κοπέλες γέμιζαν με νερό, που έπαιρναν απ’ το πηγάδι, ένα χάλκινο δοχείο και το τοποθετούσαν μέσα σε ένα σπίτι (έθιμο του αμίλητου νερού).Τα κορίτσια σε όλη την διαδρομή δεν έπρεπε να συνομιλούν με τα αγόρια. Η κάθε κοπέλα όταν έβαζε το νερό στο δοχείο έβαζε και ένα προσωπικό της αντικείμενο μέσα, σκέπαζε το δοχείο με ένα ύφασμα και μετά επέστρεφε σπίτι της. Όταν γέμιζε το δοχείο έλεγαν όλες μαζί «Κλειδώνουμε τον κλήδονα με τ΄ Αγιαννιού την χάρη κι όποια έχει καλό ριζικό, να δώσει να τον πάρει». Το δοχείο έμενε το βράδυ έξω από το σπίτι για να το βλέπουν τα άστρα και το πρωί πριν το δει ο ήλιος έμπαινε και πάλι μέσα στο σπίτι. Μετά τη θεία λειτουργία του Άγ. Ιωάννη, ένα κορίτσι και ένα αγόρι άνοιγαν κι έβγαζαν όλα τα αντικείμενα από το δοχείο τραγουδώντας «Ανοίξατε τον κλήδονα να βγει η χαριτωμένη κι όπου πάει να σταθεί, να είναι κερδισμένη». Για κάθε αντικείμενο που έβγαζαν, τραγουδούσαν κι ένα δίστιχο σχετικό με το γάμο, μια μαντινάδα που προφήτευε τον γάμο της. Μετά ακολουθούσε το κάψιμο των μαγιάτικων στεφανιών. Άναβαν φωτιές έξω απ’ τα σπίτια ή την πλατεία του χωριού και πηδούσαν 3 φορές από πάνω. Μ’ αυτόν τον τρόπο ήθελαν να διώξουν το κακό και να έχουν υγεία και ευτυχία.

Στις 24 Ιουνίου στην κεντρική πλατεία Ιαλυσού θα εορταστεί το έθιμο του «Καλαφουνού » όπου θα γίνει το κάψιμο των στεφανιών.

Ελάτε στην όμορφη Ρόδο και αναβιώστε το έθιμο του Κλήδονα. Κάντε την κράτηση του αυτοκινήτου σας έγκαιρα και παραλάβετε το αυτοκίνητο σας στο αεροδρόμιο Διαγόρας. Ενοικίαση αυτοκινήτου Access International www.access-international.gr